10 000 деца умират месечно от глад заради пандемията. До това водят ограниченията, наложени като мерки срещу разпространението на коронавируса. За това предупредиха от ООН, цитиран и от АП.

Повече от 550 000 деца всеки месец са подлагани на недохранване.

Четири агенции на ООН предупредиха, че блокадите водят след себе си катастрофа.

Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Световната програма по храните и Организацията на храните и селското стопанство призоваха незабавно за поне 2,4 милиарда долара за справяне с глада в световен мащаб.

Световен глад и затлъстяване отчитат от ООН

Световен глад и затлъстяване отчитат от ООН

Близо 690 милиона души, 8,9% от населението по света, гладуват

Проблем са не само липсата на средства за оцеляване, но и доставките на хуманитарна помощ, отчитат експертите.

Особено тревожно е положението в страни като Афганистан, Йемен или Судан, които са разтърсвани от военни конфликти години наред. 

Предполага се, че реалните данни са още по-мрачни от официалната статистика.

Около 9% от хората по света гладуват, като пандемията от коронавирус ще увеличи глада през тази година, се посоч в доклад ООН по-рано този месец.

Забавянето на икономиката и сътресенията вследствие на климатичните промени оставят все повече хора без храна, докато питателната храна остава твърде скъпа за много, което не само води до недохранване, но и до увеличение на затлъстяването сред възрастните и децата.

До 2030 г. над 890 милиона души могат да бъдат засегнати от глад, или 8,9% от световното население.

В миналогодишния доклад беше изчислено, че 820 милиона души гладуват, но данните бяха ревизирани след промяна на статистиката от Китай от предишни години.