Около 9% от хората по света гладуват, като пандемията от коронавирус ще увеличи глада през тази година, се посочва в доклад на ООН, цитиран от АФП.

Забавянето на икономиката и сътресенията вследствие на климатичните промени оставят все повече хора без храна, докато питателната храна остава твърде скъпа за много, което не само води до недохранване, но и до увеличение на затлъстяването сред възрастните и децата.

Недохранването е водеща причина за смъртността по света

Недохранването е водеща причина за смъртността по света

ООН предупреди, че пандемията може да удвои гладуващите по света

"След десетилетия на спад броят на хората, които страдат от недохранване, бавно се увеличава от 2014 г.", пише в ежегодния доклад "Състоянието на продоволствената сигурност и прехраната в света".

Освен гарантиране на достатъчно храна, храната трябва да бъде питателна, се подчертава в изследването.

Близо 690 милиона души, 8,9% от населението по света, гладуват, установили са от ООН. Това число се е увеличило с 10 милиона души само за една година до 2019-та и с 60 милиона през последните пет години, което означава, че справяне с глада до 2030 г. - цел, поставена преди пет години - би било невъзможно, ако тази тенденция се запази.

До 2030 г. над 890 милиона души могат да бъдат засегнати от глад, или 8,9% от световното население.

В миналогодишния доклад беше изчислено, че 820 милиона души гладуват, но данните бяха ревизирани след промяна на статистиката от Китай от предишни години.