ООН започна операцията по доставка на хуманитарна помощ за 650 000 сирийци. Тя ще бъде извършена през границата с Йордания, отворена преди два месеца, предадоха световните информационни агенции.

369 камиона превозват 11 200 тона продукти от първа необходимост - основно вода, храна и лекарства. Очаква се операцията да продължи 4 седмици.

Координаторът Андерс Педерсен обяви, че това е мащабна спасителна акция за стотиците хиляди нуждаещи се бежанци.

В нея взимат участие 6 агенции към ООН и една международна неправителствена организация.

От Организацията уточняват, че всичко е координирано с партньорите в Сирия и Йордания, на които се изказва благодарност за сътрудничеството.

30 000 сирийци са се завърнали от Йордания

30 000 сирийци са се завърнали от Йордания

След като границата бе отворена през октомври

Припомняме, че в началото на декември стана ясно, че около 30 000 сирийски бежанци са се завърнали доброволно от Йордания.

Данните са от средата на октомври насам, след като границата между двете държави бе отворена отново.

Както е известно, Йордания е сред страните, приели на своя територия най-много сирийски бежанци от началото на войната в Сирия през 2011 година.

По данни на Аман, 1,3 млн. души са избягали там в търсене на спасение, а те са стрували на властите 10 млрд. долара.

В мисията на ООН в Сирия са регистрирани като бежанци 650 000 души.

Граничният пункт между Сирия и Йордания бе отворен отново на 15 октомври след като бе затворен преди 3 години.

Очаква се тази стъпка да има положително влияние върху икономиката на съседките, тъй като това е важен търговски маршрут за Близкия изток.

Министерството на отбраната на Русия обяви в средата на ноември, че близо 270 000 сирийски бежанци са се върнали в родната си страна през последните месеци.

Москва и сирийското правителство насърчават бежанците да се върнат в Сирия. Но западни правителства предупреждават, че е твърде рано, тъй като се опасяват от преследване на бежанци.