Икономисти на ООН предупреждават, че паричната и фискалната политика на развитите икономики рискува да потопи света в рецесия, по-лоша от финансовата криза от 2008 г. UNCTAD, Конференцията на ООН за търговия и развитие, издаде своя годишен доклад за търговията и развитието за 2022 г., съобщава "Войс оф Америка".

Авторите на доклада предупреждават, че светът се движи на ръба на рецесия поради лоши политически решения на развитите икономики, съчетани с каскадни кризи в резултат на изменението на климата, пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Те прогнозират, че тазгодишният глобален растеж от 2,5 процента ще се забави до 2,2 процента през 2023 г. Това, казват те, ще остави кумулативен дефицит от над 17 трилиона долара, близо 20 процента от световния доход.

Докладът констатира, че забавянето засяга страни от всички региони, особено развиващите се страни. В него се казва, че темповете на растеж в по-бедните страни се очаква да паднат под три процента, което ще навреди на перспективите за развитие и заетост.

Генералният секретар на UNCTAD Ребека Гринспан казва, че страните със средни доходи в Латинска Америка, както и страните с ниски доходи в Африка, ще регистрират някои от най-резките забавяния тази година.

"В Африка допълнителни 58 милиона души ще изпаднат в крайна бедност през 2022 г., добавяйки към 55-те милиона, които вече са доведени до крайна бедност от пандемията COVID-19", коментира Гринспан.

Развиващите се страни са изправени пред тревожни нива на дългове и недостиг на инвестиции. Тя казва, че 46 развиващи се страни са сериозно изложени на множество икономически сътресения. Тя добавя, че други 48 държави са сериозно изложени на риск, което увеличава заплахата от глобална дългова криза.

"Така че страните, които показваха признаци на дългови затруднения преди COVID, понасят някои от най-големите удари, като климатичните шокове допълнително заплашват икономическата стабилност. Това увеличава заплахата от глобална дългова криза. Така че държавите спешно се нуждаят от истинско облекчаване на дълга."

Гринспан казва, че все още има време да се отдръпнем от ръба на рецесията, ако страните използват наличните инструменти за успокояване на инфлацията и подкрепа на уязвимите групи.

Сред препоръките си UNCTAD настоява за по-прагматична стратегия, която прилага стратегически ценови контрол, данъци върху неочаквани свръхпечалби, антитръст мерки и по-строги регулации върху спекулациите със стоки.

ЕЦБ очаква "техническа рецесия" през зимата

ЕЦБ очаква "техническа рецесия" през зимата

Това може да се случи при допълнително намаляване на доставките на руски газ