ООН и Великобритания ще бъдат домакини на световна среща за климата на 12 декември, когато ще се навършат пети години от сключването на Парижкото споразумение, обявиха от световната организация, предаде АФП.

По-рано тази седмица китайският президент Си Дзинпин обеща пред ООН, че Китай ще достигне пик на отделяните газове до 2030 г., а до 2060 г. ще се превърне във въглеродно неутрална държава, което е приветствано от природозащитниците.

Генералният секретар на ООН Анотниу Гутериш заяви, че няма време за губене, отговорът на екзистенциалната криза е бързи, решителни и мащабни действия, както и солидарност между държавите.

Светът се отклонява от целта да се ограничи покачването на световните температури до 1,5 градуса по Целзий до края на века. Учените предупреждават, че е решаващо да се спре затоплянето, тъй като ще остави огромни площи от планетата необитаеми.

В съобщението на ООН се казва, че Гутериш и премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще бъдат домакини на световната среща за климата.

Днес двамата ще говорят по темата на кръгла маса за климата, на която домакин ще е Гутериш.

Националните правителства ще бъдат поканени да представят по-амбициозни климатични планове на срещата на върха, на която ще участват световни лидери, частният сектор и граждански организации.

Според ООН срещата на 12 декември има за цел да активизира държавите преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP 26) в Глазгоу през ноември 2021 г.

Изнесени наскоро данни показват, че концентрацията на парникови газове е достигнала рекордни нива, което засилва появата на екстремни метеорологични явления, включително безпрецедентни горски пожари, урагани, суша и наводнения.