Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) призова Гърция да ускори трансфера на мигрантите, които имат право на убежище, от островите в Егейско море към континенталната част на страната, съобщи Ройтерс.

Според мигрантската агенция на ООН условията в препълнения бежански център на остров Лесбос вече са достигнали "точка на кипене".

Сблъсъци между крайнодесни екстремисти и мигранти на о. Лесбос в Гърция

Сблъсъци между крайнодесни екстремисти и мигранти на о. Лесбос в Гърция

Повечето от мигрантите са афганистанци

Лесбос не се намира далеч от Турция. Островът е един от най-предпочитаните от мигрантите входове към Европа. Само през 2015 година през острова са преминали близо 1 милион сирийци, афганистанци и иракчани. Потокът днес е далеч по-малък. Дневно на острова пристигат около 114 души, което прави средно около 40 000 души годишно.

Мигрантите на Лесбос представляват повече от 70% от всички бежанци, които пристигат в южната ни съседка. Обикновено повечето от мигрантите там получават одобрение на молбите си за получаване на убежище, пишат от ВКБООН.

43% спад на миграционните потоци към Европа

43% спад на миграционните потоци към Европа

През юли са регистрирани 14 900 незаконни пресичания

"Положението е достигнало токата на кипене в бежанския център в Лесбос, където повече от 7 000 търсещи убежище и други са натъпкани в приюти, които имат капацитет 2 000 души", заяви пред журналисти говорителят на ВКБООН Чарлз Яксли.

Някои от бежанците на Лесбос чакат на острова повече от 6 месеца. 25% от всички мигранти са деца, които имат нужда от психиатрична помощ.

"Фронтекс": Новият маршрут на мигрантите към Европа е през Испания

"Фронтекс": Новият маршрут на мигрантите към Европа е през Испания

За седмица са регистрирани 6 000 нелегални преминавания

От агенцията на ООН призовават Гърция да подобри санитарните условия и бежанците да се обслужват с адекватни медицински и психосоциални грижи, защото в лагерите разочарованието нараствало. Имало все повече случаи на сексуален тормоз и нападения.

Припомняме, Гърция получи евросредства, така че мигрантите да бъдат прехвърлени в континенталната част на страната. По думите на Яксли обаче другите европейски държави също трябва да помагат на държавите на първа линия като Гърция, Испания и Италия.