Въпреки призивите за спиране на огъня и състрадание на фона на пандемията от коронавирус, насилието и преследването принуждават хората да бягат от домовете си. ООН отчита рекорден брой разселени хора по света, информира АФП.

Към края на 2019 г. 79,5 милиона души са разселени, включително близо 30 милиона бежанци, което е повече от 1% от световното население.

И Агенцията на ООН за бежанците поясни, че предварителните изчисления показват, че повече хора, над 80 млн. души, са били принудени да напуснат домовете си през 2020 г.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди предупреди, че ситуацията ще се влоши, ако световните лидери не спрат войните.

През март генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за световно прекратяване на огъня, докато светът се бори с коронавируса, който отне живота на повече от 1,5 милион души.

Но предварителните данни на ООН от първата половина на 2020 г. показват, че насилието в Сирия, Демократична република Конго, Мозамбик, Сомалия и Йемен принуждава още хора да бягат от домовете си.

Подчертава се, че някои ограничения срещу коронавируса затрудняват бежанците да стигнат до безопасно място.

По време на пика на първата вълна през април 168 държави напълно или частично са затворили границите си, включително 90 държави, които са ги затворили и за бежанци. Оттогава 111 държави са намерили "прагматични решения" за приемане на бежанци.

Въпреки това бежанските молби са спаднали с 1/3 през първата половина на годината спрямо същия период на 2019 г.

В същото време броят на разселените уязвими бежанци в трети страни е намалял наполовина до само 17 400 през първите 6 месеца на 2020 г.