В навечерието на международния празник на жената Съветът за сигурност на ООН призова за „прекратяване на безнаказаността на насилието срещу жените и момичетата във въоръжените конфликти" и настоя за преследване на престъпленията от този вид.

15 члена на Съвета приеха незадължителната резолюция, критикуваща „разпространението на всички форми на насилие срещу жени и млади момичета по време на военни конфликти, включително убийство, осакатяване, сексуално насилие, отвличане и трафик.".

Те призоваха всички страни да станат съпричастни към проблема и да „предприемат конкретни мерки, за да предпазят жените и момичетата" от различните форми на насилие по време на въоръжени конфликти.

Съветът подчерта отговорността всички държави „да преследват отговорниците за геноцид, престъпление против човечеството и военни престъпления, включително и тези, свързани с сексуално или друго насилие, срещу жени и млади момичета".

В резолюцията се потвърждава важната роля на жените за решаване на конфликти и в изграждането на световния мир.

Съветът също така препоръча на държавите членки на ООН да подпомогнат превенцията на жените и да вземат решения както на национално, така и на регионално и международни ниво за решаване на проблема.

В изявление по-рано по случай международния ден на жената генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун посочва, че насилието срещу жените продължава да бъде безнаказано „във всеки континент, държава и култура", тъй като то често е скрито и негласно.

Насилието „има унищожителна цена за живота на жените, за техните семейства и социалния им статус като цяло", допълни той.

В изявлението си Бан Ки-Мун определя Деня на жената като шанс мъжете и жените да се обединят заедно срещу този проблем.
Даването на възможности на жените не е самоцел. Това е възможност да се изгради по-добър живот за всеки един на планетата, се посочва в изявлението на ръководителя, който допълва, че „трудът на жените продължава да бъде неоценен и ниско платен.".

От над 100 милиона деца, които не ходят на училище, повечето са момичета. Повече от 800 милиона възрастни не могат да четат, като мнозинството от тях са жени.