Значителен напредък в преговорите за примирие в Йемен отчете пратеникът на САЩ, но предупреди за сериозни предизвикателства, тъй като коронавирусът се разпространява с неизвестна скорост в арабската държава.

Сепаратисти обявиха самоуправление в Южен Йемен

Сепаратисти обявиха самоуправление в Южен Йемен

Усложняват допълнително обстановката в страната

Мартин Грифитс призова враждуващите страни на Йемен - международно признатото правителство и бунтовниците хуси, които контролират столицата и по-голямата част от севера на страната - бързо да разрешат различията си по отношение на хуманитарните и икономическите мерки.

Грифитс заяви пред Съвета за сигурност на ООН във видео брифинг, че да се позволи на медицинските доставки и персонал да достигнат до уязвимите хора, е приоритет сега.

Той не уточни напредъка в мирните преговори.

Въпреки едностранната декларация за прекратяване на огъня на Саудитска Арабия миналия месец, конфликтът ескалира и обявеното самоуправление над юг от сепаратистите в Йемен открива отново опасен нов фронт.

Турция обвини ОАЕ за хаоса в Либия и Йемен

Турция обвини ОАЕ за хаоса в Либия и Йемен

Ако питате кой дестабилизира този регион, трябва да посочим Абу Даби без колебание

Досега Йемен съобщава за 86 случая на вируса, включително 13 смъртни случая.

Международно признатото правителство и СЗО разкритикуваха бунтовниците за тяхната липса на прозрачност, тъй като само два случая, включително един смъртен случай, са регистрирани на територия под техен контрол.

Саудитска Арабия и Организацията на обединените нации ще бъдат домакини на виртуална конференция на 2 юни.

Ожесточени сблъсъци избухнаха тази седмица в южната провинция Абян между подкрепяните от Саудитска държава правителства и сепаратисти, подкрепени от Обединените арабски емирства.

По-късно Съветът за сигурност отново подкрепи призива на генералния секретар Антониу Гутериш за прекратяване на огъня в Йемен и изрази загриженост от сраженията между правителството и хутите и бавния темп на преговорите за прекратяване на огъня.