Сепаратисти в Южен Йемен в неделя прекратиха мирна сделка с международно признатото правителство на страната и заявиха контрол над регионалната столица Аден, заплашвайки да възобновят сраженията.

В изявление Южният преходен съвет, който е подкрепен от Обединените арабски емирства, обяви извънредно положение и заяви, че ще управлява ключовия южен пристанищен град и други южни провинции.

Сепаратистите обвиниха правителството на Йемен, което е подкрепено от Саудитска Арабия, в корупция и лошо управление.

Сблъсъците в Йемен продължават, въпреки примирието

Сблъсъците в Йемен продължават, въпреки примирието

Най-малко 38 бунтовници хуси са били убити в събота

Няма отговор от международно признатото правителство.

Съобщението поражда опасения, че Йемен може да се пропадне повече в хаос на фона на световната пандемия на коронавирус.

Досега Йемен съобщава само за един потвърден случай в южната провинция Хадрамаут, но експерти и здравни работници предупреждават, че болестта може да настъпи и там поради разрушената здравна система и повредената инфраструктура.

Избухването на COVID-19 може да бъде пагубно за Йемен, който вече се справя с хуманитарна криза поради гражданската война. Гладът и епидемията от холера поразиха нацията през последните години.

Конфликтът е принудил два милиона деца да бягат от домовете им и да отпаднат от училище.

Продължителната война в Йемен има пагубно въздействие върху психичното здраве на децата, като повече от половината казват, че се чувстват тъжни и депресирани, предупредиха през март от организацията "Спасете децата".

НПО: Войната в Йемен има катастрофално влияние върху психическото здраве на децата

НПО: Войната в Йемен има катастрофално влияние върху психическото здраве на децата

Борят се с депресия, болести и липса на перспективи

Повече от 7 522 младежи са били убити или осакатени през последните пет години, се казва в доклада, като се добавя, че около 2,1 милиона деца под пет години са остро недохранени.