Турция обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ), че са донесли хаос в Близкия изток с интервенциите си в Либия и Йемен, информира "Ройтерс".

Ракетна атака на силите на Хафтар удари самолети танкери на Либия в Триполи

Ракетна атака на силите на Хафтар удари самолети танкери на Либия в Триполи

Засега не се съобщава за жертви

Обвиненията вероятно ще засилят напрежението между двата регионални съперника, отбелязва агенцията.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отговори на критика за ролята на Анкара в конфликта в Либия, където турското правителство разположи военнослужещи и изпрати сирийски бойци в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи.

ОАЕ и Египет, които подкрепят силите на Халифа Хафтар, опитващи се да щурмуват либийската столица, излязоха със съвместна декларация с Гърция, Кипър и Франция, с която осъждат "военната намеса на Турция в Либия".

Чавушоглу коментира пред турската медия Akit TV, че ОАЕ, заедно с Египет и други държави, които той не посочи, се "опитват да дестабилизират целия регион", но конкретно атакува Абу Даби.

Либия обвини ЕС, че подкрепя Хафтар

Либия обвини ЕС, че подкрепя Хафтар

Сарадж изключи възможността за възобновяване на преговорите с Хафтар

"Ако питате кой дестабилизира този регион, кой носи хаос, ние трябва да посочим Абу Даби без колебание. Реалността е, че те са силата, която дестабилизира Либия и унищожи Йемен", обясни турският министър.

Отношенията между Турция и ОАЕ са обтегнати, откакто Анкара подкрепи Катар, след като четири арабски държави наложиха санкции на Доха през 2017 г. заради подкрепа на ислямисти, което се отрича от Катар.

Чавушоглу също обвини ОАЕ, че подкрепя ислямистите от "Аш Шебаб" в Сомалия, където Турция има военна база и обучава сомалийската армия.