Престрелка между севернокорейски и южнокорейски сили в демилитаризираната зона, която разделя полуострова, е в нарушение на споразумението за примирие, обяви Командването на ООН, информира АФП.

Двете страни технически още са във война от прекратяването на боевете по време на Корейската война с примирие през 1953 г., което все още не е заменено с мирен договор.

Севернокорейски войници откриха огън по граничен пост на Република Корея на 3 май, принуждавайки южнокорейски войници да отвърнат. Престрелката продължи няколко минути.

Командването на ООН, което следи дали се спазва режимът на тишина, започна разследване на инцидента и заключи, че и двете страни са нарушили примирието. Проверката е установила, че армията на КНДР е произвела четири изстрела с оръжие с калибър 14,5 мм, а Република Корея е отговорила два пъти. 

Но разследването не е успяло да установи дали стрелбата от страна на КНДР е "умишлена или по погрешка".

Севернокорейските военни не са отговорили на официална покана на Командването на ООН да участват в разследването, докато армията на Република Корея е сътрудничила напълно.

Военното министерство на Южна Корея изрази съжаление за откритията на ООН и подчерта, че войниците са следвали указанията.

За последно двете държави участваха в престрелка на границата през 2014 г. Севернокорейски войници също раниха дезертьор през 2017 г., но Република Корея не отвърна тогава.