Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите, които все още не са го направили да се подпишат под международен договор за забрана на противопехотните мини, информира АФП.

Конвенцията за забрана на противопехотните мини (Отавска конвенция или Договор за забрана на противопехотните мини), който влиза в сила през 1999 г., забранява придобиването, производството, съхранението и използването на такива оръжия.

САЩ, Китай, Русия, Индия, Иран, Израел, Мианмар, КНДР и Виетнам са сред държавите, които все още не са се подписали под договора.

"Повече от 160 държави са страна по Конвенцията за забрана на противопехотните мини. Призовавам тези, които все още не са се присъединили към конвенцията да го направят без отлагане", призова Гутериш по време на дебат на Съвета за сигурност на ООН след кратко видео на актьора Даниел Крейг, който работи за световната организация в усилията за забрана на противопехотните мини.

"Основното ни притеснение е, че тази конвенция ни дава само малко време за неутрализиране на минираните райони", коментира виетнамски дипломатически източник. Югоизточната азиатска държава се нуждаеше от десетилетия, за да премахне мините, поставени по време на Виетнамската война през 60-те и 70-те г. на миналия век, поясни източникът.

Подписалите се под договора се очаква да прекратят производството и разработването на противопехотни мини, да унищожат запасите си и да изчистят всички минирани райони в рамките на 10 г. от ратифицирането на договора, въпреки че това може да бъде удължено.

Деца, които играят навън в бивши военни зони, са сред основните жертви на мините по света.

В своята реч Гутериш също се обяви против разработването на самоделни бомби. Той подчерта, че те са "най-голямата заплаха" за силите на ООН в Африка, от Сомалия до Мали.

Според него мините и самоделните бомби представляват най-лошото от човечеството.

Но усилията за премахването им отразяват най-доброто от човечеството. Нека днес се ангажираме за засилване на нашите усилия за освобождаване на света от тези нечовешки заплахи, призова Гутериш.

Съветът по-късно одобри декларация, в която се казва, че са "дълбоко обезпокоени" от противопехотните мини. Подчертава се необходимостта от международни усилия в тази сфера, особено в ситуациите на въоръжен конфликт.