Пратениците на Организацията на обединените нации (ООН) в горещите точки на Близкия изток призоваха всички враждуващи страни в събота да последват  призива на генералния секретар Антонио Гутериш за незабавно прекратяване на огъня, за да може да се справи регионът с пандемията на коронавирус.

От тях се иска предприемат конкретни действия, насочени към прекратяване на военните действия, предаде АП.

Пратениците за Сирия, Йемен, Ливан, Ирак и израелско-палестинския конфликт подчертаха, че е необходима солидарност в посрещане на предизвикателството на COVID-19 и това не може да се случи, ако оръжията не бъдат заглушени.

Те заявиха, че много страни са отговорили положително на призива на генералния секретар на 23 март, но подчертаха необходимостта от засилени действия, подчертавайки, че COVID-19 е усложнило страданието на хора, обхванати от конфликти.

ООН зове Г-20 за решителни мерки срещу коронавируса

ООН зове Г-20 за решителни мерки срещу коронавируса

Военновременен план за милиарди иска Гутериш

Приветстваме генералния секретар при призоваването всички партии в Близкия изток да работят с ООН, за да можем да се съсредоточим върху истинската битка в нашия живот, която е COVID-19.

Пратениците  призоваха всички страни в конфликтите да се включат без предпоставки в преговорите за незабавно спиране на военните действия, за поддържане на съществуващите прекратявания на огъня и за постигане на "по-дългосрочни решения на упоритите конфликти в региона".

Те също така призоваха всички враждуващи страни да си сътрудничат на местно, регионално и глобално ниво, за да спрат бързото разпространение на вируса и да позволят достъп до хуманитарна помощ.

Апелът е подписан от специалния пратеник на ООН за Сирия Геир Педерсен, специалния пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс, специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов, специалния координатор на ООН за Ливан Ян Кубис и специалния представител на ООН за Ирак Жанин Хенис-Пласшаерт.

Съветът за сигурност с видеоконференция за Близкия изток

Съветът за сигурност с видеоконференция за Близкия изток

Израел и Палестина с остри обвинения за коронавируса

Генералният секретар Гутериш заяви на 3 април, че враждуващите страни в 11 държави са отговорили положително на призива му за прекратяване на огъня: Камерун, Централноафриканската република, Колумбия, Либия, Мианмар, Филипините, Южен Судан, Судан, Сирия, Украйна и Йемен.

Той е окуражен от подкрепата за призива му за глобално прекратяване на огъня на всички конфликти от световните лидери, регионалните партньори, активистите на гражданското общество и религиозните лидери.

"От Южна Америка до Африка и от Близкия изток до Азия видяхме, че конфликтните страни предприемат някои първоначални стъпки за прекратяване на насилието и борба с пандемията", каза той. Все пак трябва да останем предпазливи, тъй като всякакви победи са крехки и лесно обратими, а конфликтите се разпалват от години