Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която призовава за отзоваване на мироопазващи контингенти, чиито войници са обвинени в сексуални посегателства, съобщават световни агенции.

За първи път световната организация приема подобна резолюция по ескалиращия проблем със сексуалните посегателства, извършвани от "сини каски".

14 държави подкрепиха решението, докато Египет се въздържа.

Авторитетът на организацията беше тежко разтърсен, след като излезе информация, че миротворци са изнасилвали момичета в Централноафриканската република.

Изнесен миналата седмица доклад на ООН показва скок на броя на сексуалните посегателства от миротворци от 10 мисии – от 52 случая през 2014 година до 69 миналата година. 

Минути преди приемането на резолюцията Египет представи поправка, която включва критерий за репатриране на цели контингенти. Но според американския посланик Саманта Пауър това ще засегне резолюцията.

Поправката беше подкрепена от Ангола, Русия, Китай, Египет и Венецуела, но не е достатъчно, тъй като са необходими 9 гласа, за да бъде одобрена.

Резолюцията, която беше приета след интензивни преговори в продължение на седмица, одобрява нова политика на ООН да връща цели миротворчески звена, ако войници от мисията са обвинени в сексуално посегателство.