В нов доклад на Организацията на обединените нации (ООН) се твърди, че талибаните и "Ал Кайда" поддържат близките си връзки, въпреки клаузите в мирното споразумение със САЩ, предаде CNN.

"Висшето ръководство на "Ал Кайда" остава в Афганистан, както и стотици въоръжени лица", се казва в доклада на ООН. Според данните, от 400 до 600 въоръжени оператори на Ал Кайда в момента са в Афганистан.

Докладът беше изпратен до Съвета за сигурност на ООН в края на миналия месец и беше изготвен от екипа за наблюдение на аналитичната подкрепа и санкциите на ООН.

Припомняме, че в края на май стана ясно, че САЩ изтеглят войски от Афганистан доста преди установеният график. Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно призовава Пентагона да върне американците в страната им.

Тръмп иска бързо изтегляне от Афганистан

Тръмп иска бързо изтегляне от Афганистан

Но конкретни срокове не се съобщават

Според подписаната от САЩ и талибаните сделка през февруари Пентагонът ще намали американското присъствие от 12 000 до 8600 до средата на юли, а всички сили ще бъдат изтеглени до май 2021 г.

Но висш военен представител на САЩ коментира, че броят на войниците вече е намален до 7500. Командирите са ускорили изтеглянето заради опасенията от пандемията от коронавирус.

Вчера Тръмп каза пред журналисти, че нивото на американското присъствие е намалено до 7000 и няколко войници. Той отново се оплака, че Америка не трябва да действа като "жандарм" в Афганистан.

Афганистан освобождава 900 талибани

Афганистан освобождава 900 талибани

На свобода ще излязат общо 2000 членове на радикалното талибанско движение

Говорител на Пентагона коментира, че САЩ продължават да изпълняват споразумението с талибаните.

Размяната на пленници също е част от сделката на САЩ с талибаните и предвижда Кабул да освободи 5000 екстремисти, а талибаните да освободят 1000 афганистански войници.

Правителството на Афганистан вече освободи 1000 талибани, а екстремистите пуснаха 300 войници и полицаи.