Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, удължаваща с една година забраната да се доставя оръжие в Либия, предаде Дойче веле.

Това ще позволи да се инспектират кораби в открито море до либийските брегове, ако има съмнения, че нарушават ембаргото.

Това, че резолюцията беше приета единодушно е позитивен сигнал, отбелязва външният министър на Германия Хайко Маас. По думите му, германското правителство е радостно, че след водените интензивни преговори е постигнато единство.

Въпреки че 15-те страни-членки на Съвета се споразумяха за удължаване на ембаргото още през миналата година, Русия изразяваше съмнения по този въпрос.

Вчера беше съобщено, че признатото от ООН либийско правителство е превзело град Тархуна, който се намира югозападно от Триполи. С операцията правителството лиши армията на Халифа Хафтар от последния им бастион в западната част на страната,

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Те подкрепят Халифа Хафтар срещу правителството

Припомняме, участниците в конференцията за Либия, която се проведе в Берлин през януари тази година, постигнаха съгласие да се забранят доставките на оръжия за воюващите страни и да се установи механизъм за контрол на прекратяването на огъня в северноафриканската страна.

Тези решения обаче се нарушаваха, според информация на ООН.

Либия: Русия праща 8 бойни самолета на Хафтар

Либия: Русия праща 8 бойни самолета на Хафтар

Излетели са от руската авиобаза в Сирия

Нееднократно беше съобщаване, че на страната на метежния генерал Халифа Хафтар воюват руски наемници, с руско оръжие. През последните дни се появиха публикации, че Москва е изпратила самолети в подкрепа на Хафтар, който воюва срещу международно признатото правителство.

САЩ: Пребоядисани руски изтребители са доставени на Хафтар

САЩ: Пребоядисани руски изтребители са доставени на Хафтар

Генерал Таунсенд: Русия разширява военното си присъствие в Африка с наемници