Може да настъпи "безпрецедентен глад с библейски размери" в десетки страни, ако не се предприемат по-нататъшни действия за справяне с недостига на храна. За това предупреди ръководителят на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли, цитиран от "Франс прес".

На събитие на Г-20 за хуманитарната помощ в Бриндизи, Италия, той заяви, че миналата година световните лидери са се активизирали със средства, за да помогнат на тези, които вече са предприели някакви действия по въпроса, когато e настъпила пандемията от коронавирус. Сега обаче те трябвало да го направят отново.

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

270 милиона са застрашени да останат без прехрана

"Мислехме, че коронавирусът ще остане зад гърба ни до края на 2020 г., само за да го видим обновен с делта и други варианти, които опустошават най-вече развиващите се страни по света", посочи Бийзли. По негови думи въпросните страни са били "катастрофално поразени от тази перфектна буря".

Световната хранителна програма на ООН, която спечели Нобеловата награда за мир миналата година за своята работа, призова за 6 милиарда щатски долара, за да помогне на 41 милиона души в 43 държави, които според нея са на ръба на гладуването.

Условия за настъпване на тежък глад вече има в Етиопия, Мадагаскар, Южен Судан, Йемен Нигерия и Буркина Фасо.

Бийзли бе категоричен, че ако се се отговори на нуждите на населението в тези страни, през следващите шест до девет месеца може да настъпи безпрецедентен глад с библейски размери, дестабилизация на нациите и масова миграция.

ООН: Задава се библейски глад, ще загиват по 300 000 души на ден

ООН: Задава се библейски глад, ще загиват по 300 000 души на ден

Най-застрашени са 10 държави, засегнати от конфликти, икономически кризи и климатични промени