Директорът на Световната програма по прехраната и Нобелов лауреат за мир, присъдена на агенцията на ООН, предупреди световните лидери, че следващата година ще бъде по-тежка от 2020 г. и без милиони долари "ние ще имаме глад с библейски размери през 2021 г.", информира АП.

Дейвид Бийзли даде интервю за осведомителната агенция, в което предупреди, че най-тежката работа пред агенцията тепърва предстои.

ООН: Коронавирусът заплашва милиарди по света с безработица и глад

ООН: Коронавирусът заплашва милиарди по света с безработица и глад

На фона на втора вълна на пандемията и върнати ограничения в редица държави

Той припомни призива си пред Съвета за сигурност на ООН през април, че докато светът се бори с пандемията от коронавирус, в също време е на "ръба на пандемия от глад", която може да доведе до "глад с библейски размери" за няколко месеца, ако не бъдат предприети незабавни действия.

"Успяхме да го предотвратим през 2020 г...защото световните лидери отговориха с пари", отбелязва Бийзли.

Но той предупреди, че осигурените пари през 2020 г. няма да са достатъчни за 2021 г. и че следващите 12-18 месеца ще бъдат критични.

$330 млрд. са необходими за справяне с глада до 2030 г.

$330 млрд. са необходими за справяне с глада до 2030 г.

Светът трябва да изкачи "огромна планина"

По думите му Световната програма по прехраната се нуждае от 15 милиарда долара следващата година - 5 милиарда долара за предотвратяване на глад и 10 милиарда долара за изпълнение на световните програми на организацията, включително за подпомагане на недохранените деца.

През април Бийзли предупреди, че 135 милиона души са изправени пред "кризисни нива на глад или по-лошо". Анализ на организацията показва, че коронавирусът може да остави без прехрана още 130 милиона души до края на 2020 г.

В сряда, когато даде виртуално интервю от Рим, където е базирана агенцията, Бийзли подчерта, че 270 милиона са застрашени да останат без прехрана.