Всеки вариант за регулиране на конфликта в Сирия трябва да гарантира териториалната цялост на Сирийската арабска република.
Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриване на 30-та среща на Арабската лига в Тунис, цитиран от ТАСС. Неговото изявление бе публикувано на сайта на международната организация.

"Всяко решение на сирийския конфликт трябва да гарантира единство, териториалната цялост на Сирия, включително окупираните Голанските възвишения", каза генералният секретар.
Моят нов специален посланик очерта приоритетите на пътя за всеобхватно и заслужаващо доверие политическо решение на основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност в цяло, включително свикване на конституционен комитет, който да е надежден, отворен и балансиран", каза Гутериш.

Сирия нанася десетки удари по южните Голански възвишения

Сирия нанася десетки удари по южните Голански възвишения

Армията, подкрепена от руска въздушна кампания, нахлува в покрайнините на провинция Кунийтра

По време на срещата на върха генералният секретар на ООН повдигна въпроса за палестино-израелското споразумение, като отбеляза, че решението на конфликта трябва да се основава на формулата за две държави.

"Приоритетът трябва да бъде да се вземе решение за две държави за Израел и Палестина, които да живеят рамо до рамо в мир в рамките на сигурни и признати граници и с Ерусалим като столица за двете държави, както винаги съм подчертавал. Няма план Б. Няма две държави решения, "каза Гутереш. "Продължаващото насилие в Газа е трагично напомняне за нестабилността на ситуацията", добави генералният секретар.

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

Така се праща послание на Иран: "Искате да унищожите (американския съюзник Израел), да предприемете атаки срещу него, получавате точно обратното"

Припомняме, на 25 март американският президент Доналд Тръмп по време на преговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху във Вашингтон подписа прокламация, с която САЩ признава суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

Принадлежащите на Сирия от 1944 г. Голански възвишения бяха завладени от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. През 1981 г. израелският парламент прие "Закон за Голанските възвишения", в който едностранно бе определен суверенитет на еврейската държава над тази територия. Това анексиране бе признато за недействително от резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израилтяните заеха източната част на града по време на войната от 1967 г.
Те настояват на това, че Йерусалим е "единна и неделима" столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на града столица на своята държава. Към момента само САЩ и Гватемала преместиха посолствата си в Йерусалим (от 14 май и 16 май 2018 г.).