Забраната на Доналд Тръмп за ограничаване на достъпа на мюсюлмани до САЩ е незаконна и "подла". Това предупреди Върховният секретар на ООН по човешките права Зейд Раад Хюсеин, цитиран от "Франс прес" и "Индипендънт".

Според него мерките са в нарушение на международното право за защита на човешките права.

ЕС нямал "очи" да съди Тръмп за забраната мигранти да влизат в САЩ

ЕС нямал "очи" да съди Тръмп за забраната мигранти да влизат в САЩ

Тъй като самият ЕС издигал стени

"Дискриминацията само по националност е забранена според международното право по правата на човека", поясни той.

"Забраната на САЩ също е подла и е само загуба на ресурси, необходими за борбата с тероризма", изтъкна Хюсеин.

Междувременно шефът на ООН Антонио Гутериш разкритикува затварянето на граници "дори и от най-развитите страни в света", информира "Франс прес".

Парламентът на Ирак иска правителството да отвърне на удара на Тръмп

Парламентът на Ирак иска правителството да отвърне на удара на Тръмп

Гневни реакции в Ирак срещу Тръмп

Припомняме, миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под изпълнителна заповед за забрана пускането на граждани от 7 мюсюлмански страни на американска територия.

По време на откриването на среща на върха на Африканския съюз в Адис Абеба Гутериш похвали африканските държави, тъй като са "сред най-големите и най-щедрите в света при приемането на бежанци".

"Африканските граници остават отворени за тези, които се нуждаят от защита, когато толкова много граници са затворени, дори и в най-развитите държави в света", каза Гутериш, който беше аплодиран от присъстващите.

В същото време говорител на Европейската комисия заяви, цитиран от "Франс прес", че ЕС ще направи така, че гражданите на съюза по никакъв начин да не бъдат "дискриминирани" от забраната на Тръмп.

Докъде водят рестрикциите на Тръмп

Докъде водят рестрикциите на Тръмп

Повече от 100 души са блокирани на американски летища...

"Нашите адвокати са в контакт с партньорите ни в ЕС и други, разбира се, ние ще направим така, че никаква дискриминация да не засяга нашите граждани", поясни говорителят пред журналисти.