Трима независими експерти на ООН по правата на човека изразиха дълбоко съжаление в отговор на решението на Япония да изхвърли в океана потенциално все още радиоактивна вода от ядрена централа Фукушима, като предупредиха, че това може да повлияе на милиони в региона на Тихия океан.

"Изпускането на един милион тона замърсена вода в морската среда създава значителни рискове за засегнатите популации в и извън границите на Япония", заявиха Маркос Орелана, специален докладчик по токсични вещества и човешките права, Майкъл Фахри, специален докладчик по правото на храна и Дейвид Бойд, специален докладчик по правата на човека и околната среда в съвместно изявление.

Припомняме, че Китай и Южна Корея вече разкритикуваха съобщението на Япония, че ще започне да изпуска радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан.

Японският премиер Йошихиде Суга по-рано настоя, че изпускането на замърсената вода е "неизбежно, за да се постигне възстановяването на Фукушима" от ядрената катастрофа през 2011 г.

Япония уточни, че процесът няма да започне още две години и обезвреждането на около 1,25 млн. тона вода се очаква да отнеме десетилетия.