Европейският офис на Световната здравна организация заяви, че е започнал дискусии с Русия, за да се опита да получи повече информация за експерименталната ваксина COVID-19, която страната наскоро одобри, съобщава АП.

Миналата седмица Русия стана първата държава в света, която лицензира коронавирусна ваксина, но ваксината все още не е преминала изпитания, които обикновено се изискват, за да се докаже, че работи, преди да бъде лицензирана, което е съществено нарушение на научния протокол. Руски представители заявиха, че ваксината ще осигури траен имунитет на COVID-19, но не предложиха доказателства.

Катрин Смолууд, висш служител по спешни ситуации в СЗО Европа, каза, че агенцията е започнала "директни дискусии" с Русия и че служителите на СЗО споделят "различните стъпки и информация, които ще бъдат необходими на СЗО за извършване на оценки".

Европейският директор на СЗО д-р Ханс Клуге заяви, че агенцията приветства всички постижения в развитието на ваксините, но всяка ваксина трябва да се подложи на едни и същи клинични изпитвания.

Досега руската ваксина е тествана само при няколко десетки души.

Клуге отбеляза, че Русия има дълга история на разработване и прилагане на ваксини, включително тези срещу жълта треска и полиомиелит.

"Тази загриженост, която имаме около безопасността и ефикасността, не е конкретно за ваксина на Русия, а за всички ваксини, които са в процес на разработка", заяви Смолууд. Тя призна, че СЗО предприема "ускорен подход", за да се опита да ускори развитието на коронавирусните ваксини, но каза "че е важно да не режем от безопасност или ефикасност".

"Искаме да отделим време, за да разберем наистина ваксината и да получим възможно най-пълна информация за стъпките, които вече са предприети."

Учените коментират, че разширените опити за тестване на експериментална ваксина при десетки хиляди хора са единственият начин да се определи дали работи или не.

Други двама потенциални кандидати за ваксина са започнали подобни проучвания в САЩ и другаде и ще изискват около 30 000 души да получат имунизацията и да бъдат проследени след това.

Руските представители заявиха, че лекарите може да започнат да се ваксинират с експерименталната си ваксина този месец и че масовите кампании могат да започнат през октомври.

СЗО призова за прекратяване на национализма с ваксини

СЗО призова за прекратяване на национализма с ваксини

"Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност"