Хиляди жители на Газа нахлуха в складове и центрове за раздаване на помощи на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), заграбвайки брашно и "основни продукти за оцеляване", съобщи агенцията на ООН в неделя, цитирана от Ройтерс.

"Това е тревожен знак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа", се казва в изявление на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

Доставките на помощ за Газа бяха практически спрени, след като Израел започна да бомбардира гъсто населения палестински анклав в отговор на смъртоносна атака от управляващата го въоръжена групировка "Хамас" на 7 октомври.

"Доставките на пазара се изчерпват, докато хуманитарната помощ, идваща в Ивицата Газа с камиони от Египет, е недостатъчна", заяви UNRWA, добавяйки, че настоящата система за изпращане на хуманитарни конвои в Газа е "насочена към провал".

"Нуждите на общностите са огромни, дори само за основно оцеляване, докато помощта, която получаваме, е оскъдна и непостоянна."

UNRWA заяви, че способността й да помага на хората в Газа е била напълно обезсилена от въздушните удари, които са убили повече от 50 служители от нейния персонал и са ограничили движението на доставките.

Още преди конфликта организацията предупреждаваше, че мандатът й е застрашен поради липса на финансиране.

Създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война, UNRWA предоставя обществени услуги, включително образование, първично здравеопазване и хуманитарна помощ в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан.

ООН настоява за доставка на гориво за Газа

ООН настоява за доставка на гориво за Газа

Агенцията на ООН, подпомагаща палестинците е дала 38 жертви на израелските удари до днес