В Хаити са арестувани 23-ма души по обвинение, че са подготвяли държавен преврат и покушение срещу президента на страната Жовенел Моиз, предаде Би Би Си. Сред задържаните са съдия от Върховния съд и високопоставен офицер от полицията.

"Целта на тези хора беше покушение срещу живота ми. Този план беше предотвратен." - заяви държавният глава Моиз, цитиран от Франс прес. Той изрази персонална благодарност към шефа на службата за сигурност на двореца му.

Засега не е известно кой стои зад опита за преврат.

Хаити - най-бедната страна в Западното полукълбо, е в политическа криза: власт и опозиция спорят за това още колко дълго може да управлява действащият президент.

Моиз твърди, че по конституция неговите правомощия изтичат след година, на 7 февруари 2022 г. Опозицията смята, че мандатът му изтича година по-рано - на 7 февруари 2021 г.

Опонентите вече няколко години провеждат митинги в столицата на островната държава Порт о Пренс, протестирайки срещу корупцията и разгула на престъпността.

В неделния ден полицията употреби сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Хиляди на протест срещу президента Мойсе в Хаити

Хиляди на протест срещу президента Мойсе в Хаити

Вълненията избухнаха наново

Властите и през миналата година заявиха, че е извършен опит за държавен преврат, когато през февруари миналата година протестиращите издигнаха барикади в столицата, а полицаите, нападнаха щаба на армията. Те настояват за по-добри условия на труд.

В Хаити 60% от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.