Протест срещу мерките и блокирането се проведе в централната част на Окланд, Нова Зеландия, появи се един човек, а полицията бе предупредена за дискусии в социалните медии и потенциално събиране на демонстранти, съобщава "Гардиан". 

Полицията на Нова Зеландия съобщи, че полицейските служители са били на Куин Стрийт в петък, след като са разбрали, че се планира протест, но само един човек пристигнал с намерение да протестира.

"Полицията в района е разговаряла с един човек, пристигнал с намерение да присъства на протеста. Полицията разговаря с лицето... което избра да си тръгне", каза говорител.

Полицията продължава да следи ситуацията.

Профил в Instagram призова хората, "които виждат по-голямата картина", да се включат в протест, съобщават местни медии.

Постът критикува премиера Джасинда Ардерн и правителството за "унищожаване на икономиката" и "унищожаване на работни места", въпреки че равнището на безработица спадна до 4% през тримесечието на юни 2021 г. и икономиката издържа на пандемията по-добре от очакваното.

Миналата седмица около 100 протестиращи се събраха на Куин Стрийт, а четирима души бяха арестувани. Четирима души също бяха арестувани при протест на около 20 души в град Тауранга пред местното полицейско управление. Друга група се събра пред полицейския участък в град Нелсън на Южния остров същия ден, но се разпръсна, след като служителите издадоха 20 устни предупреждения.

Страната е в национална блокада, тъй като се бори с коронавирус варината Делта. Решението държавата да бъде поставена на ниво 4 на блокиране, най-високото, бе взето, след като миналата седмица се появи един случай в общността. В момента има 346 случая.

Заради един Covid заразен Нова Зеландия обяви национален локдаун

Заради един Covid заразен Нова Зеландия обяви национален локдаун

Ардерн: Делта променя играта - и това е, което е, трябва отново да положим усилия и рано да спрем разпространението