Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обяви национална блокада, след като страната потвърди един случай на коронавирус, първият локално предаден случай на Covid-19 в общността от февруари насам, съобщава СиЕнЕн. 

Неваксиниран 58-годишен мъж в най-големия град в страната Окланд е дал положителна проба за вируса. Мъжът е пътувал до други части на страната и е имал очевидна връзка с границата, коментира генералният директор на здравеопазването Ашли Блумфийлд.

Нова Зеландия влиза в най-строгото ниво на локдаун през следващите три дни, започвайки от 23:59 ч. във вторник, местно време, каза Ардерн. При блокиране на ниво 4 всички трябва да останат вкъщи, отворени остават основни услуги като супермаркети и аптеки.

Нова Зеландия бе последно под най-сериозното ниво на блокада преди година, каза Ардерн.

Нова Зеландия отново се отваря за света след година на блокади

Нова Зеландия отново се отваря за света след година на блокади

Но това ще се случи постепенно

Окланд и полуостров Коромандел - район от Северния остров на страната, където пациентът е пътувал - вероятно ще бъдат под блокада за една седмица.

"Ние сме една от последните страни в света, които имат вариант Делта в нашата общност", каза Ардерн. "Ние сме в състояние да се учим от опита в чужбина и какви действия работят и кои действия не работят."

"Делта променя играта - и това е, което е. Това означава, че трябва отново да положим усилия и рано да спрем разпространението. Видяхме какво може да се случи другаде, ако не успеем да се справим. Имаме само един шанс."

Този подход по-рано в страната позволи да се избегнат опустошителните огнища, наблюдавани в други страни, а преди обявяването във вторник животът в страната до голяма степен се нормализира. Нова Зеландия съобщава за по-малко от 3 000 случая на Covid-19 и само 26 смъртни случая при население от около 5 милиона.

Но Нова Зеландия бавно се ваксинира. Според данните, Нова Зеландия е ваксинирала напълно по-малко от 20% от населението си

Съседна Австралия, която също бе похвалена преди това за борбата с вируса, се бори с епидемия от Делта коронавирус през последните няколко седмици. Повече от половината от населението на Австралия е в карантина, а най-населеният град в страната Сидни е в блокада от юни.

По-рано този месец Нова Зеландия обяви плановете си да започне да отваря отново вратите си за ваксинирани пътници от страни с нисък риск от началото на 2022 г., сигнализирайки за предварителното облекчаване на строгия пандемичен граничен контрол.

Сидни с нови COVID рекорди и ограничения

Сидни с нови COVID рекорди и ограничения

Властите обещаха да прекратят блокирането, когато 70% от близо 26 милиона души в страната се ваксинират.