Неизвестни лица са се опитали да отвлекат българския посланик в Йемен.

От външно министерство съобщиха, че около 19.00 ч. вчера на една от главните улици на столицата Сана е извършено въоръжено нападение срещу посланика на България Борис Борисов и съпругата му, по време на пътуване със служебния автомобил.

Автомобилът на посолството, шофиран от посланика, е бил блокиран и принудително спрян от автомобил тип "Пикап". От него са слезли четирима въоръжени с автомати мъже, облечени с йеменски традиционни дрехи. Те са произвели автоматични изстрели в посока на дипломатическия автомобил във въздуха, с приклади са счупили предното стъкло и това на шофьора.

Весела Чернева, говорител на външно министерство, потвърди пред news.bg, че дипломатът ни е бил без охрана, което по думите й е било практика. След инцидента обаче охраната на посланиците ни в района ще бъде засиленa. След нападението в Сана, посолството ни там ще бъде временно затворено за външни лица.

Веднага след това грубо са се опитали да изведат посланик Борисов от автомобила, нанасяйки удари по лицето и ръцете. Един от нападателите е влязъл през дясната предна врата на автомобила и е заплашил посланик Борисов с нож. Останалите са продължили да стрелят и да нанасят удари с приклади по автомобила, стремейки се да подпомогнат отвличането му.

Дипломатът е успял да окаже съпротива и да остане на шофьорското място, предупреждавайки ги, че извършват нападение срещу дипломатически автомобил и посланик на чужда държава.

След създаването на задръстване от спрели автомобили по маршрута на движението и неуспеха на опита за отвличане, четиримата нападатели са избягали с автомобила си. Цялото нападение се разиграло за около две минути.

Намиращите се в близост минувачи, свидетели на нападението, са позвънили на полицията, чиито представители са дошли на местопроизшествието. Водят се следствени действия от местната служба "Криминална полиция".

Дипломатът е леко ранен в дясното око.

След нападението посланикът и съпругата са успели да се укрият в разположен наблизо търговски център.

Весела Чернева, говорител на външно министерство, потвърди пред news.bg, че дипломатът ни е бил без охрана, което по думите й е било практика. След инцидента обаче охраната на посланиците ни в района ще бъде засиленa. Чернева не можа да отговори на въпроса дали дипломатите ни във всички страни са без охрана.

След нападението в Сана, посолството ни там ще бъде временно затворено за външни посетители.

Борисов е временно управляващ дипломатическата ни мисия в Йемен от четири години, като преди месец е заел поста посланик.

Външният ни министър Николай Младенов коментира след инцидента, че е шокиран и възмутен от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана. Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения.

В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната, допълва дипломатът ни номер едно.

От думите му става още ясно, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи.

Очакваме йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на това грубо посегателство, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие, завършва Николай Младенов.

Пред БНР той коментира, че в момента има постоянна и сериозна заплаха за всички чужденци в Йемен. Има битки за преместване в новата власт и един от инструментите в тези битки е отвличането на чужденци, допълни Младенов.

Той подчерта, че веднага след инцидента с българския посланик е направена връзка с офиса на йеменския президент. По думите на Младенов властите ще осигурят пълно съдействие на нашето посолство. Едва ли скоро ще бъдат разкрити извършителите на нападението с цел отвличане на българския посланик в Йемен, прогнозира министърът на външните работи.

Отвличанията на чужденци са честа практика в Йемен.

В края на април неизвестни лица отвлякоха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст, френски гражданин, работещ в северозападния град Саада.   
В края на март в град Аден, в южната част на страната, беше похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия  Абдула ал Халид. Отговорност за отвличането пое йеменският клон на „Ал Кайда".