Опозиционните консерватори водят на първия тур на парламентарните избори в Литва, съобщава АФП, позовавайки се на резултатите. Очакват се обаче тежки преговори за съставяне на коалиция след балотажа на 25 октомври.

Борбата с пандемията от коронавирус и икономическото неравенство бяха ключови теми по време на предизборната кампания.

Коронавирус и в офиса на президента на Литва?

Предпазна мярка

99% от обработените бюлетини показват, че консервативната Съюз за Отечеството — Литовски християнски демократи е спечелила 24,7% от вота. След това е управляващата лявоцентристка партия Литовски съюз на фермерите и зелените със 17,6%.

Малка е вероятността да бъде сключено коалиционно споразумение преди балотажа.

Бившият финансов министър Ингрида Симоните, 45-годишният консервативен кандидат за премиер, коментира, че е готова да договори многопартийна коалиция за реформа в образованието и здравеопазването. Именно тези политики я правят популярна сред младите в градовете.

Литва забрани влизането на Лукашенко

Литва забрани влизането на Лукашенко

Решение на прибалтийската държава

Премиерът на Литва Саулюс Сквернялис възнамерява да сформира лявоцентристка коалиция след балотажа.

70 членове на 141-местния парламент бяха избрани по пропорционална система на първия тур. Останалите 71 ще бъдат избрани мажоритарно.

Първите резултати показват, че 23 места са за консерваторите, 16 за Литовски съюз на фермерите и зелените и девет за Партията на труда. Социалдемократите и две либерални партии спечелиха между шест и осем места всеки.

Избирателната активност е 47,6% от 2,45 милиона избиратели.