Докато днес депутатите се подготвят да дебатират Преспанското споразумение на пленарно заседание на парламента, консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" обмисля внасяне на вот на недоверие срещу правителството. Опозицията е против сделката с Македония и иска отлагане на дебатите и гласуването, пише "Катимерини".

Забавят пратките от Гърция

Забавят пратките от Гърция

Заради 24-часова стачка пощенските услуги няма да работят

Вотът се очаква в четвъртък вечерта след двудневен дебат.

Очакванията са премиерът Алексис Ципрас да получи необходимото мнозинство за ратифициране на споразумението, което предвижда Македония да се преименува на Република Северна Македония и да открие пътя на балканската страна към НАТО и ЕС.

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати в 300-местния парламент, но Ципрас вероятно ще получи достатъчно гласове от опозицията и партия "Независими гърци", която напусна коалицията.

Гърция гласува сделка с Македония в четвъртък

Гърция гласува сделка с Македония в четвъртък

Гръцкото правителство внесе спорното споразумение с Македония

Единственият неизвестен въпрос към момента е дали гласуването ще се проведе по план или "Нова демокрация" ще внесе предложение за вот на недоверие срещу кабинета. В такъв случай гласуването на сделката с Македония ще бъде отложено за следващата седмица или още през уикенда.

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис намекна вчера, че партията ще направи "всичко възможно", в това число и вот на недоверие, за да блокира ратифицирането на споразумението.

"Всички депутати ще трябва да се изправят пред съвестта си, трябва да отговарят пред историята за решението си", предупреди той.

Ципрас към гърците: Настъпи времето да се научи истината за Преспанската сделка

Ципрас към гърците: Настъпи времето да се научи истината за Преспанската сделка

Ние защитаваме нашета провинция Македония с Преспанското споразумение

Опозицията също търси подкрепата на депутати, които поддържат сделката и са против вот на недоверие, конкретно четирима депутати от "Независими гърци", чиито лидер Панос Каменос извади партията от правителството по-рано този месец.

През миналата седмица Ципрас спечели вот на доверие в законодателния орган.