Премиерът на Гърция Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гръцкия народ преди ключовото гласуване на Преспанското споразумение с Македония.

Ципрас отбелязва в посланието си, че е настъпило времето да се изнесат фактите за сделката на Македония и да се "научи истината".

Гърция гласува сделка с Македония в четвъртък

Гърция гласува сделка с Македония в четвъртък

Гръцкото правителство внесе спорното споразумение с Македония

"Ние защитаваме нашета провинция Македония с Преспанското споразумение. Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мир и икономически растеж", отбелязва Ципрас във видеото, качено във "Фейсбук" със заглавие "Истината за Преспанското споразумение".

Според него това споразумение е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите на Балканите.

"Нашите съседи различават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древното гръцко наследство. Чрез Преспанския договор признаваме гражданството, а не етническите групи. Няма да има иредентистки намеци в техните учебници. Те променят наименованията на паметници, инфраструктура и обществени места", подчертава още гръцкият премиер, цитиран от "Ал Джазира".

Сблъсъци на многохилядния протест в  Гърция

Сблъсъци на многохилядния протест в Гърция

Според различните източници, участвали са между 60 000 и 100 000 души

Видеото включва кадри от подписването на сделката между Гърция и Македония на 17 юни 2018 г., както и извадки от реч на гръцкия премиер в Атина.

Споразумението предвижда Скопие да преименува страната на Република Северна Македония.

Вчера гръцкото правителство внесе споразумението в парламента за ратификация, което се очаква да бъде гласувано в четвъртък.

Гърция гласува сделката с Македония до края на следващата седмица

Гърция гласува сделката с Македония до края на следващата седмица

Хиляди протестиращи се очаква да пристигнат в гръцката столица