Опозицията внесе в парламента предложение за отстраняване на президента на Южна Корея Парк Гън-хе от поста й, съобщава АП.

Гласуването е запланувано да се проведе в петък.

Политическата криза в Южна Корея на път да се проточи с месеци

Политическата криза в Южна Корея на път да се проточи с месеци

Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе обяви, че ако парламентът

Източник от парламента съобщи, че гласуването на предложението за импийчмънт трябва да се проведе между 24 и 72 часа. Петък е последният ден от редовните заседания на законодателния орган.

За да влезе в сила импийчмънтът, необходима е подкрепата на 2/3 от депутатите в 300-местния парламент. Политически наблюдатели отбелязват, че опозицията и независимите, които са против Парк, държат 172 места. Предполага се, че те са си осигурили достатъчно подкрепа от управляващата партия, за да приемат предложението.

Ако бъде прието, Конституционният съд на Южна Корея трябва официално да потвърди отстраняването на Парк Гън-хе до 180 дни. По време на този период Парк ще бъде временно отстранена, а задълженията й ще бъдат поети от премиера.

Припомняме, през последните седмици в азиатската страна се разрази скандал, след като стана ясно, че довереницата на президента Чхуе Сун-сил е имала достъп до държавни тайни. Чхуе Сун-сил е обвинена в злоупотреба с власт и опит за измама. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава.

Стотици хиляди южнокорейци организираха демонстрации в Сеул с призив Парк Гън-хе да се оттегли от властта.