Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе обяви, че ако парламентът по-късно тази седмица реши да я отстрани от поста, тя ще остане държавен глава, докато съдът не потвърди импийчмънта, съобщава ДПА.

Според местната агенция "Йонхап" Парк е заявила пред членове на партията Сенури, че дори ако предложението за импийчмънт бъде прието от законодателния орган, тя ще изчака Конституционния съд да вземе решение.

Опозицията в Южна Корея с поредна стъпка към отстраняването на президента

Опозицията в Южна Корея с поредна стъпка към отстраняването на президента

Внесе предложение за импийчмънт

Съдът има 180 дни, за да излезе с решение, което означава, че политическата криза в Южна Корея може да се проточи с месеци.

Припомняме, през последните седмици в азиатската страна се разрази скандал, след като стана ясно, че довереницата на президента Чхуе Сун-сил е имала достъп до държавни тайни. Чхуе Сун-сил е обвинена в злоупотреба с власт и опит за измама. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава.

Стотици хиляди южнокорейци организираха демонстрации в Сеул с призив Парк Гън-хе да се оттегли от властта.

Президентът на Южна Корея хвърля оставка при безопасно предаване на властта

Президентът на Южна Корея хвърля оставка при безопасно предаване на властта

Отново се извини на нацията за "неискреността" си

В петък 300-местният парламент ще реши дали да отстрани държавния глава. 2/3 мнозинство или 200 депутати са необходими, за да може президентът да бъде свален от власт. Това означава, че 28 законодатели от партията на Парк трябва да подкрепят опозицията.

В същото време днес 8 лидери на компании бяха разпитани от парламента за възможна връзка с корупционния скандал.

Междувременно 5 хиляди южнокорейци внесоха иск в районния съд в Сеул с искане Парк да плати компенсация. Ищците искат по 427 долара на човек компенсация, тъй като скандалът им нанесъл психическо страдание.