Турски съд оправда деветима активисти, които бяха обвинени в тероризъм във връзка с участието им на протестите в парка "Гези" в Истанбул, пише "Гардиън".

Изданието коментира, че това е важно решение по знаков съдебен случай, което дава нова надежда на гражданите на страна, където мнозина се опасяват, че върховенството на закона е погазвано.

Планът за изграждане на Османски казарми в парк Гези е одобрен

Планът за изграждане на Османски казарми в парк Гези е одобрен

С ново съдебно решение

Решението беше посрещнато с бурни аплодисменти и някои хора се разплакаха в съдебната зала до затвора в Силиври край Истанбул.

Очакваше се да бъде наложена осъдителна присъда на бизнесмена и филантроп Осман Кавала, който е в ареста повече от две години, както и на други двама обвиняеми. Тя бяха заплашени от доживотни присъди без право на замяна за ролята им на протестите през 2013 г.

16-те обвиняеми, сред тях архитекти, журналисти, адвокати и актьори, бяха изправени пред общо 47 520 години затвор по обвинения в опит да свалят правителството на Реджеп Ердоган с организиране на демонстрации.

Турската полиция блокира площад „Таксим” и парка „Гези”

Турската полиция блокира площад „Таксим” и парка „Гези”

За да предотвратят провеждането на акции, свързани с втората годишнина

Случаят срещу другите седем обвиняеми, които са в чужбина и са съдени задочно, беше отделен, но заповедите за задържането им бяха отменени. Един адвокат обяви, че те също се очаква да бъдат оправдани.

Знаковият съдебен процес е остро критикуван от западни държави и правозащитни организации. Европейският съд по правата на човека призова Кавала незабавно да бъде освободен.

Турската полиция не допусна демонстранти в парка Гези

Турската полиция не допусна демонстранти в парка Гези

Жени се обявиха срещу домашното насилие и правителството на

Протестите през 2013 г. бяха за бъдещето на парка "Гези" - едно от малкото останали озеленени пространства в централата част на Истанбул, където имаше план да се вдигне търговски център. Недоволството прерасна в национални протести срещу Ердоган, при които загинаха 22 души, а около 5000 души бяха арестувани.

Присъдите по случаи срещу 11 правозащитници, арестувани през 2017 г. по обвинения в тероризъм, включително и представители на клона на "Амнести интернешънъл" в Турция, се очаква в сряда. Обвиняемите мога да получат до 15 г. затвор, ако бъдат признати за виновни.

Протест отново затвори парк "Гези"

Протест отново затвори парк "Гези"

Няколко часа след церемонията по отварянето му

Днес също Турция издаде заповед за арест на 695 души в страната във връзка с Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Анкара за неуспешния опит за преврат през 2016 г.