Държавите с демократичен дефицит преди пандемията са изправени пред още по-голямо ограничаване на демокрацията вследствие на определени мерки срещу коронавируса. Това се посочва в проучване на Международния институт за демокрация и електорална подкрепа (IDEA), цитирано от "Политико".

Блокадите и наложеното извънредно положение са ключови за ограничаване разпространението на коронавируса, но в същото време временно ограничават основните права като свобода на събиране.

В изследването за състоянието на демокрацията по света международният институт предупреждава за рисковете от мерките срещу коронавируса що се отнася до демокрацията и човешките права, тъй като блокадите не се опират на правни основания и се използват приложения за следене, чиято информация се споделя с полицията.

Изследването показва, че 61% от държавите са въвели мерки, описвани като "тревожни", до октомври 2020 г. - 90% от недемократичните държави и 43% - демократичните. Подчертава се, че в държавите с демокрация, където са били наложени тревожни ограничения, в повече от 2/3 от тях има подкопаване на демократичните устои преди пандемията.

Генералният секретар на института Кевин Касас-Замора коментира, че рискът е, че правителствата свикват с новото нормално и не отменят антидемократичните мерки.

Коронавирус мерките също засегнаха изборите тази година. Обявеното извънредно положение в Полша позволи на правителството да заобиколи избирателната комисия и парламента за иницииране на план всички да гласуват по пощата на президентските избори, което според критици е било в полза на настоящия държавен глава. Страната в крайна сметка се отказа от плана за гласуване по пощата и отложи изборния ден.

В доклада също се говори и за демократичното представяне на държавите през 2019 г. Установено е, че в 84 от демокрациите в света (52%) е имало някаква форма на демократична ерозия миналата година. Между 2015 и 2018 г. 16 държави сериозно са разклатили демократичните устои. Сред тях са Бразилия, Филипините, Полша и САЩ.

Докато в доклада се посочва, че "демократичните стремежи остават силни", в същото време се предупреждава, че надвисналата финансова криза вероятно ще задълбочи гражданското неподчинение в демократичните и недемократични държави. През следващите години се очакват повече протести и граждански безредици.