Топ преговарящите на Китай и САЩ приключиха първия ден на търговските преговори за последните повече от два месеца. Бизнесът изрази оптимизъм, че двете страни могат да смекчат 15-месечната търговска война и да отложат новите американски мита, планирани за следващата седмица, информира "Ройтерс".

САЩ удрят колетите с контрабандата от Китай

САЩ удрят колетите с контрабандата от Китай

Спекулации за търговските преговори

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър се срещнаха с вицепремиера на Китай Лю Хъ и други висши служители на Китай. Разговорите им в офиса на постоянния търговски представител до Белия дом продължиха около 7 часа.

"Проведохме много, много добри преговори с Китай", коментира американският президент Доналд Тръмп пред журналисти след приключването на преговорите. Той повтори плановете си да се срещне с Лю Хъ в Белия дом днес, разглеждано като добър знак.

Буксуват търговските преговори на САЩ с Китай

Буксуват търговските преговори на САЩ с Китай

Заплитане на търговски спор

Представител на Белия дом коментира, че разговорите са минали много добре, "вероятно по-добре от очакваното".

Усмихващият се Лю Хъ поздрави журналистите преди да напусне офиса на търговския представител на САЩ с черен "Кадилак", без да отговаря на въпроси. Двете страни ще проведат нова среща на финалния ден днес.

Преговарящите могат да постигнат предварителни споразумения по въпроси като валутите и защитата на авторското право въпреки напрежението между двете най-големи икономики в света, обяви представител на американската Търговска камара.

Китай отговаря на САЩ с визови ограничения за американци с "антикитайски" връзки

Китай отговаря на САЩ с визови ограничения за американци с "антикитайски" връзки

Спират всеки нает или спонсориран от разузнаване на САЩ и правозащитни групи

Майрън Брилиант, ръководител по международните въпроси към камарата, коментира пред журналисти, че преговарящите се "опитват да намерят път към по-голямо споразумение". Той поясни, че желаят да постигнат напредък по въпроси като достъпа до пазара, интелектуалната собственост и други.

Вярвам, че дори има възможност за валутно споразумение тази седмица. Мисля, че това може да доведе до решение на американската администрация да не вдига митата на 15 октомври, поясни Брилиант.

Запитан дали е готов да приеме "по-малко споразумение", Тръмп не отговори и се оттегли. Преди американският лидер каза, че не иска ограничена сделка.