Съюзниците в НАТО Великобритания и Белгия са в конфликт, съобщава "Дейли мейл".

Причината е, че белгийската коалиция на зелените партии използва правилата за Брекзит, за да блокира износа за Обединеното кралство на критични технологии за ядрени оръжия.

Става въпрос за технология, която играе жизненоважна роля в поддържането на готовността на ядрените сили на Великобритания.

Белгия обаче твърди, че Лондон се нуждае от "лиценз за износ", за да я получи след Брекзит.

Независимо че и двете страни са съюзници в НАТО, вицепремиерът на Белгия Жорж Гилкинет, член на партията "Еколо", която е част от зелената коалиция, блокира лиценза поради "противопоставяне на ядрените оръжия и оръжейната индустрия", съобщава "Таймс".

Смята се, че това решение е довело до предупреждението на Обединеното кралство, че ще отмени оръжейна поръчка на стойност 515 милиона британски лири към белгийското правителство, освен ако лицензът за износ не бъде разрешен. Представители на белгийското правителство изразиха зажриженост заради разклащането на единството между членовете на НАТО на фона на руско-украинския конфликт.

Лявата партия "Еколо" беше разкритикувана за решението от собственото си правителство, като лидерът на партията MR - също член на коалицията, заяви, че "Еколо" трябва "да се овладее".

"Отказването на продажба на оборудване на Великобритания е най-голямата догматична глупост. Това е неприемливо", категоричен бе той.

"Това е още по-възмутително, като се има предвид постоянното военно участие на Великобритания в НАТО и по-специално в украинския конфликт, където трябва да следваме примера на нашите британски съюзници", добавя депутат от християндемократите.

Технологията, която Белгия блокира, е специализирана преса с високо налягане, която се използва за обработка на ядрени отпадъци. Произвежда се в Антверпен от американо-белгийската компания EPSI.

Великобритания използва пресата като част от своето производство и поддръжка на ядрени бойни глави.