Британският премиер Борис Джонсън е "един от най-смелите политици в Европа" и Европейският съюз трябва да се стреми към силни стратегически отношения с Великобритания, след като напусне съюза, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че цялостното споразумение за бъдещите отношения между Общността и Великобритания ще отнеме повече от 11-месечния преходен период, който започва след излизането на Великобритания на 31 януари.

Орбан често се е сблъсквал с Брюксел за спазването на стандартите за демокрация, но никога не си е представял Унгария също да трябва да се оттегли от Общността, от която получава голямо финансиране за развитие.

"Вярвам, че е необходимо щедро и стратегическо сътрудничество с британците през следващия период, когато те вече не са членки на ЕС", подчерта Орбан.

"Смятам, че Борис Джонсън е един от най-смелите европейски политици", каза той и добави, че "целият свят е против" Джонсън и неговата евроскептична консервативна партия, която спечели голямо мнозинство на националните избори през декември.

Орбан заяви, че Великобритания след ЕС ще бъде успешна и че тя отвори "фантастична врата, фантастична възможност" за себе си. "Сигурен съм, че има история на успеха в създаването там."

Интересът на Будапеща към бъдещето на Великобритания, след като Брекзит възниква отчасти от стотиците хиляди унгарци, които работят във Великобритания.

Британците гласуваха 52% -48% за Брекзит на референдум през 2016 г., като призивите за контрол на имиграцията бяха един от основните фактори в резултата след над четири десетилетия на членство в ЕС.

Великобритания ще напусне ЕС в края на този месец, но договорената преходна фаза означава, че ще остане обвързана от всички правила на блока и ще внесе в бюджета на ЕС до края на 2020 г.