Московският градски съд осъди на доживотен затвор бившия депутат от Карачаево-Черкезия Рауф Арашуков и неговия баща, бивш съветник на генералния директор на Газпром Межрегионгаз Раул Арашуков, за организиране на две убийства и кражба на газ на стойност 4,4 милиарда рубли. Това съобщи информационната агенция ТАСС.

Съдът също разпореди обезщетение в размер на 12 милиона рубли в полза на роднините на убитите по заповед на Арашукови и реши да запази запора върху имуществото на осъдените в размер на 1,3 милиарда рубли до влизане на присъдата в сила.

Путин е знаел за готвения арест на сенатора Рауф Арашуков

Путин е знаел за готвения арест на сенатора Рауф Арашуков

Бащата на сенатора е обвинен за кражба на газ за над 30 млрд. рубли

По-рано съдебните заседатели ги признаха за виновни в създаването на организирана престъпна група, организирала убийствата на Аслан Жуков, председател на младежкото движение Adyge Khase, и Фрал Шебзухов, съветник на президента. Убийствата са извършени с цел прикриване на информация за кражба на газ. Те бяха признати за виновни и за кражба на газ от Газпром PJSC за 4,4 милиарда рубли.

По наказателното дело са разпитани над 400 свидетели, направени са над 200 експертизи. В рамките на досъдебното производство са събрани доказателства за съпричастността на всички обвиняеми към престъпна дейност. Наказателното дело срещу останалите 14 членове на престъпната общност се разглежда от Преображенския районен съд на Москва по общ ред.

Руски сенатор арестуван за две убийства по време на заседание на парламента

Руски сенатор арестуван за две убийства по време на заседание на парламента

Арашуков е заподозрян за убийството на Фрал Шебзухов през 2010 г.