Иран, Венецуела и Судан са загубили правото си на глас в ООН заради неплатени вноски, заяви във вторник генералният секретар на организацията Антонио Гутериш, цитиран от Асошиейтед Прес.

Общо 11 държави са просрочили плащанията си, като осем от тях са загубили правото си на глас в Общото събрание на ООН. Другите пет, освен Иран, Венецуела и Судан, са Антигуа и Барбуда, Конго, Гвинея, Папуа Нова Гвинея и Вануату.

Съгласно Хартата на ООН, ако просрочените задължения на дадена страна членка са равни или надвишават сумата, която е трябвало да бъде платена през предходните две пълни години, то страната губи правото си на глас.

Ако се счита, че просроченият дълг се дължи на условия, които са извън контрола на държавата, тя все пак може да запази това право. През 2022 г. такъв е случаят с Коморските острови, Сао Томе и Сомалия.

Минималното плащане за Венецуела, за да възстанови правото си на глас, е около 40 млн. долара, Иран трябва да плати малко над 18 млн. долара, а Судан - почти 300 000 долара.

Всяка от останалите пет държави трябва да направи минимално плащане от по-малко от 75 000 долара, за да си върне правото на глас.

ООН поиска да се разследват убийствата на протестиращи в Казахстан

ООН поиска да се разследват убийствата на протестиращи в Казахстан

Да се установи кои от задържаните са протестирали мирно…