Службата на ООН за правата на човека настоява за "незабавно, независимо и безпристрастно разследване" на убийствата в Казахстан, включетелно за това доколко е била наложителна употребата на сила срещу протестиращите, съобщи Euronews.

Говорителката на службата Лиз Тросел коментира, че е необходимо да се установи кои от задържаните близо 10 хиляди души в Казахстан са протестирали мирно и кои са дошли въоръжени.

"Около 9900 души са задържани към 11 януари. Това, безусловно, са много хора. Бихме искали да кажем, че съгласно международното законодателство хората имат право на мирен протест и право да изразяват мнението си. И не може да бъдат задържани просто за това, че са изразили своето мнение." - подчерта Тросел.

Руски „миротворци“ разстрелваха протестиращи в Алмати, разказва активист

Руски „миротворци“ разстрелваха протестиращи в Алмати, разказва активист

Говорели само на руски...

На 2 януари Казахстан беше обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.

Официалните власти определят протестиращите като "терористи". През нощта срещу 5 януари президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, след разговор с президента на Русия Владимир Путин, заяви, че ще се обърне към страните от Организацията на Договора за колективна сигурност за помощ за "преодоляване на терористична заплаха" в страната.

След това в Казахстан пристигнаха руски военни сили, водени от генерал Андрей Сердюков, който през 2014 г. организира военната операция по окупацията на Крим.

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

В същността си диктатурите са еднакви...