Още два кораба, натоварени със зърно, са отплавали от украинското пристанище Черноморск, съобщи турското Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

С тях общият брой на плавателните съдове, напуснали украинските черноморски пристанища по постигнатото споразумение за износ на зърно с посредничеството на ООН, достигна 27.

Корабите Zumrut Ana и MV Ocean S, които имат разрешение да отпътуват днес, бяха натоварени съответно с 6300 тона слънчогледово масло и 25 000 тона пшеница, посочват от съвместния координационен център, създаден, за да осигури безопасното преминаване на плавателните съдове.

Украинското управлението на морските пристанища съобщи по-рано днес, че на три пристанища в страната е започнало товарене на храна на седем кораба, които ще доставят 66 500 тона пшеница, царевица и слънчогледово масло на потребителите.

43 кораба минаха по зърнените коридори

43 кораба минаха по зърнените коридори

Повече от 622 000 тона зърно бяха изпратени от украинските пристанища

Износът на зърно от Украйна се срина от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища - жизненоважен маршрут за доставки - бяха блокирани от руския флот. Това повиши световните цени на храните и предизвика опасения от недостиг в Африка и Близкия изток.

На 22 юли в Истанбул Украйна и Русия подписаха отделни документи с ООН и Турция за създаването на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южен..

Преди два дни Министерството на отбраната на Турция съобщи, че общо 43 кораба са плавали през "зърнените коридори" от 1 август 2022 г. насам.

Един от тях беше Brave Commander, превозващ първия товар с хуманитарна хранителна помощ от Украйна за Африка след руската инвазия.

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни