Кандидатът на управляващата либерална коалиция Даниел Мартинес води с малка преднина на президентските избори в Уругвай, според малко над 25% от преброените бюлетини, но битката ще се реши на балотаж, информира "Ройтерс".

Либералната коалиция "Френте Амплио" ("Широк фронт") управлява Уругвай повече от 14 г., но Мартинес, бивш кмет на столицата Монтевидео, има пред себе си сериозен съперник - 46-годишният адвокат Луис Лакале Пу, който може да формира нова дясна коалиция от малки партии.

При 27% от преброените бюлетини "Френте Амплио" е подкрепена от 36% в сравнение с Националната партия на Лакале, която получава 35 на сто.

Ако никой от кандидатите на получи над 50% подкрепа, двамата с най-много гласове ще се изправят на балотаж последната неделя на ноември.

Луис Лакале Пу вероятно ще води коалиция от консервативни групи на втория тур, което може да доведе до свалянето на коалиция "Френте Амплио".

Други медии съобщават за над 70% избирателна активност.

В неделя уругвайците гласуваха за президент, вицепрезидент, сенатори и депутати, чиито мандат е от 2020 г. до 2025 г.

АП отбелязва, че има вероятност за първи път от близо 15 г. левите да изгубят контрола над властта в южноамериканската държава.

"Френте Амплио" ("Широк фронт") управлява от 2005 г. По време на управлението бяха прокарани закони, които узаконяват еднополовите бракове и доведоха до създаването на първия национален пазар за легална продажба на марихуана в света.