Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин потвърди в сряда, че е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу, за да обсъдят неотдавнашния инцидент с дрон и отбеляза, че е призовал Москва да управлява своите военни самолети по "безопасен и професионален" начин, пише АП.

Остин описа свалянето на американския дрон като "опасен епизод" и твърди, че това е резултат от "опасните, безразсъдни и непрофесионални" действия на Русия, които са "част от модел на агресивни, рисковани и небезопасни действия" от страна на руски пилоти.

Лавров за Черно море: Инциденти между ядрени сили крият много сериозни рискове

Лавров за Черно море: Инциденти между ядрени сили крият много сериозни рискове

Той обвинява САЩ и намесва стратегическата стабилност

"Току-що разговарях по телефона с моя руски колега, министър Шойгу", каза Остин на пресконференция в Пентагона. "Както съм казвал многократно, важно е великите сили да бъдат модел на прозрачност и комуникация, а Съединените щати ще продължат да летят и да действат навсякъде, където международното право позволява."

САЩ заявиха, че работят по разсекретяването на записите от камерите за наблюдение от дрона, които биха показали катастрофата във вторник.

Това, че Остин и Шойгу разговаряха, подчерта сериозността на сблъсъка над Черно море. След нахлуването на Русия в Украйна контактите между американските и руските военни лидери бяха ограничени, като руски официални лица отказаха да приемат обажданията на американските военни в първите месеци на войната.

Генерал от армията Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза, че планира да разговаря и с руския си колега генерал Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Герасимов беше назначен за новия командир на руските сили в Украйна през януари, а предишният им командващ беше понижен в очевиден знак на недоволството на руския президент Владимир Путин от състоянието на войната, което е в застой.

Черноморският регион внезапно е в светлината на геополитическите прожектори

Черноморският регион внезапно е в светлината на геополитическите прожектори

Дрънкане на оръжия или предзнаменование за бъдещи конфликти в Черно море?

Остин и Шойгу говориха за първи път за нахлуването на Русия в Украйна през май 2022 г. По това време това беше най-високопоставеният американско-руски контакт по време на войната.

През октомври те разговаряха два пъти за три дни, тъй като заплахата от ескалация беше голяма. Шойгу обвини Украйна, че планира да използва мръсна бомба, твърдение, което беше категорично отхвърлено от САЩ и западните съюзници, които обвиниха Русия, че търси фалшив претекст, за да оправдае по-нататъшна ескалация, потенциално включваща използването на тактическо ядрено оръжие.

Сваленият американски дрон на стойност 32 милиона долара, който съдържа чувствителна технология, не е прибран. САЩ нямат военни кораби, опериращи в Черно море, което е затворено от началото на 2022 г. за всички военни кораби, с изключение на тези, които имат пристанища по крайбрежието на морето, което включва Русия.

Американски служители казаха, че Русия вече е изпратила кораби в района и се е опитала да извади части от дрона. Служителите говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят публично по въпроса.

Русия: САЩ инициираха телефонен разговор между Остин и Шойгу

Русия: САЩ инициираха телефонен разговор между Остин и Шойгу

Вашингтон дистанционно е изтрил чувствителна информация от дрона, преди да падне