Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред руски медии в сряда, че всеки инцидент, който провокира сблъсък между САЩ и Русия, винаги носи "сериозни рискове".

Забележките на ръководителя на руската дипломация идват след като вчера самолет Су-27 се сблъска с американски безпилотен летателен апарат MQ-9 над Черно море.

"Те (САЩ) напълно игнорират факт, че след началото на специална военна операция нашите военни обявиха съответните райони на Черно море, прилежащи на определени места, като зони със забранителен статут за използване на всякакви самолети", каза Лавров пред телевизия "Россия 24".

Остин: Русия трябва да управлява самолетите си по-безопасно и професионално

Остин: Русия трябва да управлява самолетите си по-безопасно и професионално

Действията на Русия, са "част от модел на агресивни, рисковани и небезопасни действия"

"Подобно предизвикателно игнориране на този обективен факт, разбира се, предполага, че американската страна постоянно се опитва да търси някакъв вид провокация, за да ескалира своите конфронтационни подходи", обяснява Лавров.

"Това е лошо, защото те постоянно декларираха, че са отговорна сила, заинтересована в стратегическата стабилност. Но думите се разминават с делата", каза още той.

"Всякакви инциденти, които провокират сблъсък между две велики сили, две ядрени сили, най-големите в света, винаги крият много сериозни рискове. Те не могат да не разберат това", допълва Лавров.

Черноморският регион внезапно е в светлината на геополитическите прожектори

Черноморският регион внезапно е в светлината на геополитическите прожектори

Дрънкане на оръжия или предзнаменование за бъдещи конфликти в Черно море?

Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс заяви в сряда в интервю за MSNBC, че сблъсъкът между американския дрон и руския самолет над Черно море е бил "вероятно неумишлен" от Москва.

Русия вчера заяви, че нейните самолети не са имали физически контакт с въпросния дрон, докато нейният пратеник в САЩ подчерта, че Кремъл не търси конфликт с Вашингтон, но все още гледа на инцидента като на "провокация".

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се надява на успех