Освободиха затворник от американския затвор в Гуантанамо след като е лежал 7-години. Мохамед ел-Гарани е бил на 14 по време на задържането му в Пакистан през октомври 2001 г. Той е заминал за Пакистан от родината си Чад.

През януари американският съд разпореди Мохамед ел-Гарани да бъде освободен, защото няма достатъчно доказателства, които да сочат, че той е заплашвал сигурността на САЩ и че е бил „вражески настроен".

Иракчанинът Джауад Джабер Садхан също беше освободен след като двете дела срещу него бяха преразгледани след разпореждане на американския президент Барак Обама.

След ареста на Гарани в джамия, адвокатът му заяви, че той е бил обвинен от САЩ, че е бил член на Ал Кайда през 1998 г., когато е бил на 11-годишна възраст.

Американските власти са обвинили Гарани и че е останал в тренировъчен лагер за младежи на Ал Кайда в Афганистан, както и че е участвал в боевете в Тора Бора, последвали след американската инвазия. Срещу него са били повдигнати обвинения и за това, че е изпълнявал куриерски разпореждания на по-висшестоящи в мрежите на Ал Кайда.

Американският президент Барак Обама иска да затвори Гуантанамо в началото на следващата година.