От 2019 г. всички нови модели на Volvo ще бъдат или електрически, или плъг-ин хибриди, обяви днес компанията, цитирана от Reuters, предаде Money.bg.

И след тази дата от поточната линия ще излизат автомобили само с конвенционален двигател с вътрешно горене, но това ще бъдат коли само от старите модели, чийто цикъл на производство още не е приключил.

Плановете на Volvo - компания, базирана в Швеция, но притежавана от китайската Geely, я правят първият автомобилен производител, който поставя срок, в който ще направи промяната.

Очаква се от 2019 до 2021 г. Volvo да пуснат на пазара три изцяло електрически модела под тази марка, както и два с емблемата на Polestar. Заедно с тях компанията ще представи и други модели, които ще бъдат с двигател с вътрешно горене и електрически мотор - т.нар. плъг-ин хибриди.

"Това означава, че в бъдеще няма да има автомобили Volvo без електрически мотор", казва Хакан Самюелсон, главен изпълнителен директор на компанията.

Geely закупи Volvo от Ford през 2010 г. и оттогава инвестира в производството на нови модели и позиционирането на бранда в премиум класа, доминиран от BMW и Mercedes-Benz.