Паспортът за ваксинация срещу COVID-19, издаден от Северна Македония, Турция и Украйна, ще бъде приет за пътуване до страните от ЕС и Шенгенското пространство, считано от днес, 20 август, след като Европейската комисия прие три решения за еквивалентност за тези страни, съобщава "ШенгенВизаИнфо".

Ссъответните органи в тези три държави ще бъдат свързани със системата на ЕС, а сертификатите за COVID-19, издадени на техните граждани, сега ще бъдат приети в ЕС при същите условия като цифров сертификат за COVID на ЕС.

"В същото време Северна Македония, Турция и Украйна се договориха да приемат сертификата на ЕС за пътуване от ЕС до техните страни. Тяхното участие в цифровия сертификат за COVID на ЕС ще улесни безопасното пътуване до и от ЕС", отбелязва Европейската комисия в съобщение за пресата, в което се обявява решението.

Коментирайки решението, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази убеждението си, че ЕС определя международни стандарти с цифровия сертификат на ЕС, като същевременно заяви, че споразумението със Северна Македония, Турция и Украйна ще помогне за улесняване на безопасното пътуване, отвъд блока.

Комисарят на ЕС за съседство и разширяване Оливър Вархели също оцени споразуменията, отбелязвайки, че скоро повече страни в Европа ще се присъединят.

"Докато се борим заедно с пандемията, нашите партньори също са неразделна част от безопасното отваряне, заедно. Приветствам Украйна, Северна Македония и Турция в нашата система за цифрови сертификати за COVID и очаквам с нетърпение скоро да се свържат още наши съседи", каза комисар Вархели.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID е документ, създаден от блока за да се възстанови свободата на пътуване в държавите-членки за гражданите на ЕС чрез премахване на забраните за влизане и други ограничения като карантина и двойно тестване за притежателите му.

Докато идеята за създаването на такъв документ бе представена за първи път през март, първите държави се свързаха с него на 1 юни, а до 1 юли всички държави от ЕС/Шенген, с изключение на Ирландия, вече издаваха/проверяваха документа.

Сертификатът е неразделен документ, който може да бъде получен както на хартиен, така и в цифров формат.

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел