Държавният глава Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Президентът се срещна с културните дейци в българското посолство в Москва в рамките на работното си посещение в Руската федерация.

По-късно днес държавният глава ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин. Срещата ще се проведе в черноморския град Сочи.

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

След близо 10-годишна пауза в срещите между държавните глави на страните

На срещата Радев подчерта високото цивилизационно равнище и ценностите, които българският народ е развил и пренесъл през вековете. По думите му фактът, че в българския календар има такъв празник, освидетелства това.

Румен Радев напомни и за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата.

"Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит", каза държавният глава.

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море
Обновена

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Визитата му възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище

Президентът и съпруга му Десислава Радева присъстваха в "Болшой театър" на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер - част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.