Белгийските ВВС, които влизат в състава на НАТО, са прихванали в района на Балтийско море руски военен самолет, който не спазвал международните норми за сигурност, съобщиха от щаба на Североатлантическия алианс в Брюксел.

"Самолети на белгийските ВВС, които са в състава на въздушната полиция на НАТО в региона на Балтийско море, са прихванали руски военен самолет, летял близо до въздушното пространство на съюзниците в четвъртък (26 март 2020 г.), след като той не е наблюдавал международните норми за сигурност", се казва в съобщението.

В документа се казва, че това е третият подобен инцидент "за последните дни във връзка с това, че въоръжените сили на НАТО помагат на страните да се справят с коронавируса". 

COVID-19 удари войници от НАТО в Литва

COVID-19 удари войници от НАТО в Литва

Вземат се допълнителни мерки от Алианса

"Въздушната активност започна след като военноморските сили на НАТО забелязаха 7 руски военни кораба в Северно море. В същото време корабите на руския флот обикновено преминават през Ламанша по своя път между Далечния Север и Средиземно море, в този случай те остават в Северно море в течение на няколко дни", съобщиха от НАТО, допълвайки, че британския флот и други военноморски сили на съюзниците са следили руските кораби докато те не са напуснали този район

В алианса допълниха, че "тази събота-неделя започват мащабни учения под ръководството на Великобритания в Северозападното крайбрежие на Шотландия". 

Отмениха съвместните учения на Норвегия и НАТО заради коронавируса

Отмениха съвместните учения на Норвегия и НАТО заради коронавируса

Съвместните маневри трябваше да започнат утре…

"В двегодишните съвместни учения Warrior участват и САЩ, Германия, Дания, Норвегия и постоянната морска група на НАТО One. Ученията ще се проведат от събота (28 март 2020 г.) до 10 април 2020 года", допълниха от НАТО.